Voor jou als hobbykok is het belangrijk om een goede selectie aan hoogwaardig keukenmateriaal in huis te hebben. Degelijke pannen, bijvoorbeeld, zijn echt onmisbaar. Elk type pan heeft zijn eigen unieke eigenschappen en heeft een invloed op de smaak, textuur en de bereidingstijd van de ingrediënten die je er in klaarmaakt. Daarom is investeren in kwalitatieve pannen een manier om ervoor te zorgen dat al je gerechten, keer op keer, weer perfect bereid worden. 

Onmisbaar voor fijne bereidingen

Een van de meest veelzijdige en essentiële pannen is zonder twijfel de steelpan. Zeker wanneer je graag verfijnde gerechten bereidt, kun je niet zonder dit type pan. Ze heeft een lange steel en relatief hoge, rechte randen. Dit maakt een steelpan perfect om sauzen te bereiden, vloeistoffen te verwarmen en boter of chocola te smelten. De lange steel zorgt ervoor dat je de pan gemakkelijk kunt hanteren zonder dat je handen te dicht bij de hittebron komen. Zeker bij lange kookprocessen is dat erg handig. Steelpannen bestaan er in verschillende materialen, zoals koper, aluminium en roestvrij staal. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van duurzaamheid en warmteverdeling. 
Een degelijke steelpan moet sowieso voorzien zijn van een zware bodem, zodat de warmteverdeling gelijkmatig is en je ingrediënten niet kunnen aanbranden. Verder beschikt een goede steelpan ook over een deksel, zodat je vocht kunt vasthouden bij het koken, of bij het laten sudderen van een heerlijke saus.
Wanneer je je kookkunsten echt wil verbeteren, is een steelpan met anti-aanbaklaag een must. Zeker wanneer je custards of andere ingrediënten die snel gaan kleven wil bereiden, komt zo’n anti-aanbaklaag echt van pas.

Breed scala aan gereedschap voor elke bereiding

Een van de belangrijkste gereedschappen in je keuken zijn sowieso je pannen. Door de juiste pan te kiezen maak je een enorm verschil in het eindresultaat van je kookkunsten. Omdat elke pan zijn eigen unieke eigenschappen heeft, heb je verschillende pannen nodig om verschillende bereidingen te kunnen maken. Daarom is het belangrijk om te begrijpen welke pannen het best bij welke gerechten passen, zodat je altijd de juiste pan kiest. Op die manier kun je je ingrediënten optimaal bereiden en komen de smaken ervan het best tot hun recht.  

Onmisbare pannen

Wanneer je vlees, vis of groenten wil gaan bakken en braden, haal je het best je koekenpan boven. Door zijn brede, platte bodem komen alle ingrediënten gelijkmatig in contact met de hittebron, waardoor je een mooie, krokante schroeilaag krijgt.
Met een braadpan maak je dan weer langzame bereidingen klaar. Deze zware pan heeft hogere randen waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Hierdoor kun je stoofschotels en grote stukken vlees het best in deze pan stoven of braden.
Om te roerbakken gebruik je dan weer best een wok, die ingrediënten snel op hoge temperatuur kan bereiden.
Wil je een mooie grillstreep op je vlees en groenten, haal dan je grillpan boven.